Hakkımızda

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği kısa adı SaHaDer olan derneğimiz twitterda birbirini hiç tanımayan, amacı sağlık meslek mensuplarının çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi olan farklı branşlardaki kişilerin bir araya gelerek tüm sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm aramak ve yasal boyutta temsil maksadıyla 11.11.2020 tarihinde kurulmuştur.

İletişim Bilgileri

Kazım Karabekir Mahallesi Rasim Tekyıldız Sokak No:16 B blok Bağımsız Bölüm :k:1 İlkadım / Samsun

sahader.org@gmail.com

NEDEN ÖRGÜTLENMELİYİZ?

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği;  sağlık çalışanlarının yıllardır yaşamış olduğu sosyo-ekonomik problemlere herhangi bir çözüm bulunamaması ve çoğunluğu temsil eden STK’ların kör sağır ve dilsiz gibi davranmasına tepki olarak 11.11.2020 tarihinde sahada aktif çalışan, sağlık profesyonelleri tarafından branş, statü, farklı istihdam modeli gözetmeksizin bir araya gelip haklarını almak ve sahayı temsil etmek için kurulmuştur. Derneğin kuruluş felsefesi sağlık çalışanlarının uzun vade de kronikleşmiş olan tüm problemlerinin çözümünü aramak eylemler düzenlemek ve kamuoyu oluşturmaktır .

https://www.sahader.org/sa-hader-uyelik/

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de sağlık alanında kurulmuş ve faaliyet gösteren 51 sendika mevcuttur. Temel problemleri ortak olan doktor, hemşire, tekniker biyolog gibi onlarca kadroyla parça parça hale getirilmiş sağlık çalışanlarının ihtiyacı olan daha da artan sendikalar mıdır? Yoksa birleştirici güç olacak bir oluşum mudur?
Sendika, çalışanların sosyal, ekonomik hak ve çıkarlarını korumak, sorunlarını çözmek amacı ile kurulmuş bağımsız örgütlerdir. Dernekler ise kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, oluşturulan, tüzel kişiliğe sahip topluluklardır.

“Neden Örgütlenmeliyiz?” sorusuna gelince,
Farklı siyasi görüşlere, farklı kültürlere, farklı coğrafyalara sahip olsakta, dertlerimiz aynı, sorunlarımız ortak. Aynı hakları istiyor, aynı şeyi söylüyor, anayasal hakkımız olan tek tip kadro, eşit işe eşit ücret istiyoruz. O zaman neden örgütlenerek aynı talepleri yinelemiyor, isteklerimizi tüzel kişilerin vasıtası ile ortak paydada buluşturamıyoruz?

Eğer duyulmuyorsak, görünmüyorsak, taleplerimiz doğru paydada buluşamıyorsa bunun tek bir açıklaması var. Doğru örgüt bilincine ulaşamamışız demektir. Bu doğrultuda görevini yapamayan, ihtiyaçlara uzak kalan, sahadan da uzak kalan örgütlenmeler terk edilerek ya da bağlı bulunduğumuz örgütlenmeler sorgulanarak daha kapsayıcı ve ihtiyaca cevap veren sivil toplum kuruluşlarına yönelmeliyiz.

Yaşamakta olduğumuz süreçte, dijitalleşen dünyada kamu çalışanlarının halen STK’ lardan fiziksel üyelik ve istifa işlemlerinin kurum onayından geçmeden gerçekleşmemesi önemli bir sorundur. Çalışanların sendikalara üyelik veya istifa işlemleri E-Devlet üzerinden yapılabilecek şekilde kolaylaştırılması talep listemizin içerisinde yer almaktadır. Çünkü sahada bir korku, bir mobbing furyası mevcut. İstifa etmeye gittiğini söyleyen çalışan, ya tehdit ediliyor, korkutuluyor, ya da onlarca kez yeri değiştirilerek yıldırma politikası uygulanıyor. Evet kendi üye olduğu STK’dan istifa etmek istediğinde yaşanan durumlar bunlar. Sizce bir yanlışlık yok mu? Sağlık çalışanlarının pandemide artan iş yükü, hak kayıpları ve maddi manevi sorunlarının hat safhada olduğu bu süreçte, tüm sağlık çalışanlarını temsil ederek tüm siyasi partilere eşit mesafede olan derneğimiz örgüt bilincini oluşturarak sahadaki sorunları meclis gündemine taşıyarak ve sosyal medyada kamuoyu oluşturmaktadır. Haklı mücadelemizde Sa-HaDer de birleşme çağrımız devam etmekte ve sonuna kadar bu mücadeleyi devam ettirmekte kararlıyız. Sahayı, sahadakilerin halini yalnız sahada çalışanlar anlar diyerek. Branş, statü ayırt etmeden tüm sağlık çalışanlarını ortak mücadelemize bekliyor ve sen yoksan bir eksiğiz diyerek, Sa-HaDer de birleşmeye davet ediyoruz.

SAHADER Örgütlenme Sekreteri Duygu ERDAL

SAHADER

Hakkında

Bir yanıt yazın