Hakkımızda

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği kısa adı SaHaDer olan derneğimiz twitterda birbirini hiç tanımayan, amacı sağlık meslek mensuplarının çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi olan farklı branşlardaki kişilerin bir araya gelerek tüm sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm aramak ve yasal boyutta temsil maksadıyla 11.11.2020 tarihinde kurulmuştur.

İletişim Bilgileri

Kazım Karabekir Mahallesi Rasim Tekyıldız Sokak No:16 B blok Bağımsız Bölüm :k:1 İlkadım / Samsun

sahader.org@gmail.com

SIKÇA SORULAN SORULARA CEVAPLARIMIZ

SORU: Siz kimsiniz? 

CEVAP: SaHaDer, kendilerinin kamuoyunda ve özellikle Sağlık Bakanlığı nezdinde yeteri kadar temsil edilmediğine inanan, birbirinden farklı mesleklerde, birbirinden farklı illerde, birbirinden farklı dünya görüşüne sahip sağlık çalışanlarının bir araya gelerek pandemi sürecinin ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak en çok mağdur edilen kesiminin temsilcisi olmak adına kurulmuş bir dernektir.

SORU: Zaten 40’a yakın sendika var? Neden dernek?

CEVAP: Bizler de halen farklı farklı sendikalara üyeyiz, ancak hem dernek kurucuları, hem dernek üyeleri hem de sağlık çalışanlarının ezici bir çoğunluğu sendikalara olan güvenini yitirmiş durumda. Özellikle “Toplu Sözleşme İkramiyesi” uygulamasından sonra sendikalar çok büyük gelirlerin elde edildiği, rant kapısı olarak görülen, çalışanla, sahayla zihinsel olarak örtüşmeyen kurumlar haline dönüştü. Özetle; sendikalar üzerine düşen vazifelerini yeteri kadar yapmış olsalardı, dernek kurma ihtiyacı zaten duyulmazdı.

SORU: Bugüne kadar sağlık çalışanına ne faydanız dokundu?

CEVAP: Bizler SaHaDer’i bir gecede tepeden inme bir kararla kurmadık. Kendisini ifade edecek tek alan olarak sosyal medyayı ve özellikle twitter’ı kullanan onbinlerce sağlık çalışanı zaten aylardır birbirinin yüzünü görmeden, birbirini tanımadan ortak sorunlar üzerinden hareket etmeye ve etkileşim kurmaya başlamıştı.

Bu süre içerisinde;

Sağlık çalışanlarının mali haklarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’na,

Sağlık Çalışanlarının çalışma koşullarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na,

“Asker Sağlıkçı” konusu ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na,

İptal edilen izinlerle ilgili Sağlık Bakanlığı’na,

Covid-19 meslek hastalığı sayılması konusu ile ilgili Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na…

Soru önergeleri hazırlanıp, mecliste konuya duyarlı vekiller aracılığı ile meclis gündemine taşındı.

Bu konular sadece meclis gündemine taşınmakla kalmayıp sosyal medya aracılığı ile kamuoyunda gündem oluşturuldu. Halen meclisteki tüm partilerle görüşmelerimiz devam etmekle birlikte bu süreci yoğunlaştırarak devam edeceğiz.

SORU: Derneği kurmak için neden bugüne kadar beklediniz?

CEVAP: Sağlık çalışanlarının maddi, sosyal, psikolojik, hukuki sorunları kronikleşmişti evet, ama Pandemi süreci ile birlikte zaten kronikleşen sorunlar artık dayanılmaz hale geldi. Sağlık çalışanı artık nefes alamaz halde. Bugüne kadar o ünlü “sağlıkçı sabrı” ile yürüttüğümüz süreci yürütemez olduk. Son noktaya kadar umut ettik ama hepsi boşa çıktı. Dernek aracılığı ile kendi göbeğimizi kendimiz kesmeye karar verdik.

SORU: Hangi siyasi partiye ya da siyasi görüşe yakınsınız?

CEVAP: Açıkçası siyasi görüş farklılığı arayacak lüksümüz yok. Umrumuzda da değil. Sağlık çalışanı şu dönem kendi canının derdinde. Bıçak kemiğe dayandı, birbirinden taban tabana zıt politik görüşü olan insanlar bu farklılığı umursamadan ortak can alıcı sorunlar üzerinden bir araya geldi. Farklılıklarımız elbette var ama ortak sorunlarımız o kadar fazla ki farklılıklarımızı görmemize engel oluyor. İyi ki de oluyor.  Sorunlarımızı tamamen çözene kadar hepimiz tek politik görüşe sahibiz. Sağlık Çalışanının Hakları…

SORU: Derneğinize kimler üye olabilir?

CEVAP: Derneğimizin kurulmadan önce kamuoyunda “@SaglTum adıyla bilinenTwitter Destek Grubu” olarak tanınıyordu. Sağlık hizmetlerinde özellikle hekim dışı çalışan uzun zamandır görmezden geliniyordu. Sadece kamuda 1 milyonun üzerinde çalışan var. Bir o kadar da özel kurumlarda. Derneğimize sağlık hizmetlerinde aktif çalışan veya emekli olmuş özel / kamu ayrımı yapmadan herkes üye olabilir.

SORU: Dernek aidatınız ne kadar? İnsanlardan para toplayacak mısınız?

CEVAP: Dernek aidatı yıllık 20 tl. Dernekler Kanunu’na göre sembolik bir ücrete karar kılındı. Üyelere ekonomik yük olmaktan çok ekonomik durumlarını düzeltecek çalışmalarımız mevcut. (Örn: Ek ödemelerdeki gelir vergisi hukuksuzluğu)

SORU: Derneğinize neden üye olmalıyım?

CEVAP:  Örgütlenmeden, tek başına hak aramanın sonuç getirmeyeceği aşikar. SaHaDer’in tek bir kurulma amacı var, sağlık çalışanlarının artık kronikleşmiş ve acil çözüm bekleyen sorunları…

SORU: Üye sayısı size ne kazandıracak?

CEVAP: Üye sayısı yasal temsilde önem kazanıyor. Meclis görüşmeleri, basın açıklamaları, soru önergeleri vs. üye sayısı oranında ciddiyet kazanıyor.

SORU: Hem derneğe hem sendikaya üye olabilir miyim? Derneğe üye olabilmek için sendikadan istifa etmem gerekir mi?

CEVAP: Hem derneğe hem sendikaya üye olunabilir. Derneğe üye olabilmek için sendikadan istifa etmek gerekmiyor.

SORU: Birkaç derneğe aynı anda üye olabir miyim?

CEVAP: Yasal olarak birkaç derneğe aynı anda üye olunabilir.

SORU: Dernek üyeliğimi nasıl sonlandırabilirim?

CEVAP: Dernek üyeliğini e-devlet üzerinden sonlandırabilirsiniz.

 

SAHADER

Hakkında

Bir yanıt yazın