Hakkımızda

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği kısa adı SaHaDer olan derneğimiz twitterda birbirini hiç tanımayan, amacı sağlık meslek mensuplarının çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi olan farklı branşlardaki kişilerin bir araya gelerek tüm sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm aramak ve yasal boyutta temsil maksadıyla 11.11.2020 tarihinde kurulmuştur.

İletişim Bilgileri

Kazım Karabekir Mahallesi Rasim Tekyıldız Sokak No:16 B blok Bağımsız Bölüm :k:1 İlkadım / Samsun

sahader.org@gmail.com

Memura Taban Aylık Oyunu

2023’ün ağustos ayında bağıtlanan kamu emekçilerini ve memur emeklilerini ilgilendiren kamu toplu sözleşmesi kapsamında 2024 yılı için yüzde 15 artı 10, 2025 için yüzde 6 artı 5 zamma imza atıldı. Öte yandan toplu sözleşme öncesi, emekçilerin tepkisinin önüne geçmek için yapılan 8 bin liralık ek ödeme de hesaba katıldığında, bugün ortalama memur maaşı 30 bin liraya dayandı. Ancak memurların emekliliğine de etki eden taban maaşları ise 30 binin yarısından daha az seviyede.

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği’nin (Sahader) yaptığı araştırmada kamu emekçilerinin taban aylıklarının seneler içerisinde 11 bin 900 liraya kadar düştüğü ortaya çıkararak, tamamı emekliliğe yansıyan tek kalem maaş istedi.

 

“ÜCRETLER PARAMPARÇA HALDE”

Sahader Mali İşler Sekreteri Yasemin İğci yaptığı açıklamada, “Sağlık meslek çalışanları ay sonunda ne kadar maaş alacağını hiçbir zaman bilmez. Kulağa şaka gibi gelen bu durum maalesef yıllardır yaşanmakta. Sahader olarak kurulduğumuz ilk günden beri yoksulluk sınırı üzerinde, tamamı emekliliğe yansıyan, tek kalem maaş talep ediyoruz. Bakanlığın beyaz reform diye duyurduğu ancak sağlık emekçilerini halkın önüne atmaktan öteye geçmeyen sözde reformdan sonra alınan ücretler daha da paramparça hale getirildi. Taban aylık, sabit ek ödeme, temel ek ödeme, teşvik ek ödeme, ilave ek ödeme, nöbet ve icap olarak sayılabilir. Altı temel parçadan oluşan bu maaş sisteminde yalnızca taban aylık ve birkaç kalem daha emekliliğe yansımaktadır. Bakanlık söz vermesine rağmen henüz diğer kalemler emekliliğe yansıyacak şekilde birleştirilmiş değildir” dedi.

“YARININ GEÇİNEMEYENLERİ OLMAYALIM”

Problemin bununla sınırlı olmadığını söyleyen İğci, “2022 yılına kadar net asgari ücret ile üç aşağı beş yukarı paralel giden memur taban aylığı, bu süreden sonra asgari ücrete yapılan zamlardan sonra daha düşük kalmıştır. Taban aylığın asgari ücret altında kalması sağlık emekçilerinin emeklilik yıllarında maddi olarak yaşamakta zorluk çekeceğini göstermektedir. Ayrıca emekli olduğunda geçinemeyecek olan sağlık meslek çalışanları emekli olmamak için yaşına ve emekliliği hak etmesine bakılmaksızın çalışmaya devam etmek zorunda kalacaktır” diye konuştu. Memur taban aylığının bir an önce asgari ücretin üzerine çıkarılması gerektiğini söyleyen İğci, “Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz. Demokratik kitle örgütlerinin memurun taban aylık sorunsalı için tepki vermeye kamuoyu oluşturmak amacıyla mücadeleye etmeye çağırıyoruz. Bugünün çalışanları yarının geçinemeyen emeklileri haline gelmesin” dedi.

Kaynak: Evrensel

SAHADER

Hakkında

Bir yanıt yazın